Welke boom past in stadstuin?

 

Ook in een stadstuin kunt u bomen planten. Mits u maar voldoende rekening houdt met de bijzondere groeiomstandigheden. Kies alleen boomsoorten die hier tegen kunnen, om optimaal plezier van uw bomen te hebben.

Aandachtspunten bij planten van boom in stadstuin

Allereerst is er natuurlijk de afmeting van de boom. Soorten die breed uitgroeien, nemen al snel al uw zonlicht weg. Kies hier dus alleen voor als de boom moet fungeren als natuurlijk zonnescherm. Bedenk ook vooraf hoe hoog de boom mag worden, zonder overlast te veroorzaken bij uzelf of uw buren. Heeft u erg weinig ruimte voor een boom, is een leiboom misschien een goede oplossing voor u.

Verder moet u rekening houden met:

  • de bezonning: bomen hebben vaak een specifieke voorkeur voor een standplaats met zon, halfschaduw of schaduw. In een ommuurde tuin kunnen de temperaturen bovendien flink oplopen. Niet alle boomsoorten kunnen hier tegen.
  • de vochtigheid: door de relatief hogere temperaturen in een binnentuin, kan de bodem snel uitdrogen. Maar na veel regenval is de bodem juist vaak erg vochtig, omdat het water slecht kan wegstromen. Dit geldt vooral in tuinen die grotendeels verhard zijn en geen goede drainage hebben.
  • de wind: rondom hoge gebouwen ontstaan vaak sterke windstromen. Bomen die hier niet tegen kunnen zullen last krijgen van takbreuk.
  • de grondsoort: in een stadstuin is het extra belangrijk om rekening te houden met de aanwezig grondsoort, of om de bodem zelf te verbeteren. Juist door de aanwezigheid van veel bouwwerken in de directe omgeving, is de grond vaak erg zanderig of verdicht.

Plataan: mooie en sterke stadsboom

plataan als boom in stadstuin
platanen kunnen zeer goed tegen snoei

Als voorbeeld van een mooie en sterke stadsboom noemen we de plataan. Een Gewone plataan (Platanus hispania) is uitermate geschikt als boom in stadstuin. Hij kan tegen volle zon, maar verdraagt ook schaduw, hij kan zowel in droge als in vochtige grond groeien, hij is winterhard, kan vrij goed tegen wind en stelt weinig eisen aan de grondsoort. Een plataan heeft bovendien nog enkele specifieke kenmerken waardoor hij extra geschikt is om te gebruiken in een stedelijke omgeving. Hij is bestand tegen luchtverontreiniging en de boom groeit ook goed als hij in de verharding staat.

Houd er wel rekening mee dat een plataan een sterke groeier is. Na 10 jaar is hij ongeveer 10 meter hoog. Hij kan uiteindelijk doorgroeien tot zo’n 25 meter. Gelukkig kan een plataan zeer goed tegen snoei. Mocht hij toch te groot worden voor zijn standplek, dan kan hij zonder problemen teruggesnoeid of zelfs gekandelaberd worden.

Een plataan heeft een lange, rechte stam met naar boven en naar buiten groeiende takken.

stadsboom plataan stam
kenmerkend vlekkenpatroon op stam plataan

Zeer typerend voor de stam is het afbladerend schors, waardoor een mooi geel-groen-bruin vlekkenpatroon ontstaat. De grote, handvormige bladeren van de plataan vormen een half-open kroon, die nog wel wat zonlicht doorlaat. In de herfst verkleurd het blad mooi geel-bruin.

De bloeiwijze in mei is onopvallend, maar de donkere vruchtbollen die hieruit voortkomen, blijven het hele jaar duidelijk zichtbaar in de boom hangen.

Kortom: de Gewone plantaan is een mooie en oersterke boom, die het goed doet in de stad.

Wettelijke eisen boom in stadstuin

Wettelijk gezien mag u een boom niet binnen 2 meter van uw erfgrens planten. Wilt u dit toch, dan zult u uitdrukkelijke toestemming van uw buren nodig hebben. Leg dit bij voorkeur schriftelijk vast, om ook voor de toekomst ingedekt te zijn. Ook eventuele nieuwe buren kunnen immers bezwaren maken tegen uw boom. U kunt enkel bewijzen dat u toestemming voor deze locatie had, als u dit heeft laten vastleggen in een notariële akte en als dit bij het Kadaster is ingeschreven!

Als buren last hebben van overhangende takken van uw boom, dan dienen zij u de gelegenheid te geven om zelf de takken te verwijderen. Indien u dit binnen een redelijke termijn nog niet heeft gedaan, dan hebben de buren het recht om eigenhandig de overhangende takken te verwijderen.

 

2 reacties op “Welke boom past in stadstuin?”

  1. Mijn moeder heeft al meer dan 25 jaar een dak-plataan, waar dit jaar opeens een soort paddenstoel zich in heeft genesteld. Het zit precies in de kruin van de boom, en er zat een laagje kurk overheen. Ik heb al dat witte sponsachtige gezwel eruit gehaald, maar nu blijkt er onder die paddenstoel nog een holte te bevinden .. die tot onder de grens van de hoogte van de zijtakken loopt. Is de boom zo zwaar aangetast, of is de stam gewoon hol van binnen ? De stam en de zijtakken, en de bladeren vertonen verder geen kenmerken dat de boom is aangetast. En wat moet ik met dat gapende gat in de kruin van de boom doen ? Het gat is ongeveer 20 cm bij 20 cm bij 30 cm. (lengte/breedte/hoogte, of zeg je voor die hoogte nu diepte ?) Aan weerskanten van dat gat zit nog een omhulsel van de kruin, waaruit elk jaar nog takken uit groeien van 5 á 6 cm dikte. (die ongeveer drie meter boven de kruin uitkomen. Ik kan mezelf niet indenken dat die paddenstoel een dragende kracht had. Maar ja .. het menselijk oog stoort zich wel snel aan zo’n groot gapend gat.

    1. Jammer dat de boom zo is aangetast. Wat het gat betreft, daar kunnen we duidelijk in zijn: hier is niets aan te doen.
      Wat de vitaliteit van de boom betreft: die is zo moeilijk te beoordelen. Maar een stam is nooit uit zichzelf hol, dus blijkbaar is de boom al behoorlijk aangetast. Door te kloppen op de stam kunt u horen in hoeverre de stam hol of rot is. Bij een sterke aantasting kan de stam uiteindelijk afbreken, bijvoorbeeld bij harde wind.
      Een paddestoel is te vergelijken met de bloem van een plant. De schimmel waaruit de paddestoel is voortgekomen is niet te verwijderen. Deze zit dus nog gewoon in de boom, ook als u de paddestoel zelf heeft weggehaald. De vitaliteit van de boom zal dus langzaam verder achteruit gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Link to Contact Page