Waarom een pergola?

 

Als u uw tuin gaat aanleggen, overweegt u dan eens om in uw tuinontwerp een pergola op te nemen. Dit is een mooi decoratief element in uw tuin. En afhankelijk van de plaats in de tuin en van de aankleding, kan een pergola diverse functies vervullen.

De voordelen van een pergola

Een pergola hoeft niet altijd in één richting te staan
Een pergola hoeft niet altijd in één richting te staan

Met een pergola kunt u op eenvoudige wijze een aparte, intieme ruimte in uw tuin maken, zonder dat deze ruimte visueel geheel afgesloten wordt. Ook is een pergola heel geschikt om verschillende onderdelen van uw tuin met elkaar te verbinden. Hij biedt u de mogelijkheid om ook in verticale richting structuur in uw tuin aan te brengen.

Als de bovenzijde van de pergola bedekt wordt met lichtdoorlatende kunststof platen, is dit een ideaale terrasoverkapping. U kunt dan ook met minder fraai weer al gauw buiten zitten. Dit soort overkappingen wordt voornamelijk toegepast bij terrassen die direct tegen het huis aan liggen. Natuurlijk kan de overkapping ook geheel begroeid worden met klimplanten. In dat geval ontstaat er een natuurlijk zonnescherm.

pergola in combinatie met haag als afsluiting tuin
pergola als afsluiting tuin

Als een pergola is geplaatst bij een terras dat verder van huis ligt, zorgt een begroeiing met planten niet alleen voor schaduw, maar ook voor wat luwte op winderige dagen.

Het is zelfs mogelijk om met een pergola uw eigen energie op te wekken, als u de bovenkant bekleedt met zonnepanelen.

In de meeste gevallen is voor een pergola geen vergunning nodig, mits de hoogte maximaal 2,5 meter is en de totale oppervlakte maximaal 30 m².

In veel tuinen heeft een pergola nog een belangrijk voordeel: door de geringe breedte van de constructie neemt hij weinig ruimte in.

Welke planten zijn geschikt voor een pergola?

In principe kunnen alle klimplanten gebruikt worden voor het bekleden van een pergola. Maar er zijn wel een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden.

  • Hoeveel planten zet u neer? Als u bij elke paal een klimplant zet, zijn veel soorten toepasbaar. Heeft u hiervoor geen ruimte en kunt u slechts bij één of enkele palen een klimplant plaatsen? Kies dan voor sterke groeiers zoals druif, kiwi of blauwe regen. Deze kunnen makkelijk uw hele pergola bedekken.

    klimplant kamperfoelie
    klimplant kamperfoelie
  • Van welk materiaal is uw pergola gemaakt? Sommige planten hebben hechtwortels waarmee zij aan de ondergrond vastgroeien. Als u een houten pergola heeft, zijn deze planten later moeilijk te verwijderen. Dit is een probleem als u het hout wilt verven. Voorbeelden van planten met hechtwortels zijn: klimop, klimhortensia, wilde wingerd.
  • Wilt u bloeiende klimplanten? De volgende soorten hebben ranken waarmee zij zich ergens omheen draaien. Deze klimplanten kunnen makkelijk geleid worden met bijvoorbeeld gegalvaniseerd ijzerdraad: Clematis, kamperfoelie, diverse soorten jasmijn, klimbes (Akebia), passiebloem. Klimrozen zijn heel mooi op een pergola, maar kunnen zichzelf niet hechten. Deze rozen zullen dus geleid en vastgemaakt moeten worden. Als de roos vlak langs een looproute wordt geplaatst, is het verstandig om te kiezen voor een doornloze roos.
  • Het is natuurlijk ook goed mogelijk om verschillende klimplanten te combineren. Zo kunt u een zeer groot deel van het jaar bloemen rond uw pergola hebben. Een veel toegepaste combinatie is bijvoorbeeld Clematis met klimroos of passiebloem.
  • Houdt bij uw uiteindelijke plantkeuze rekening met de grondsoort van uw tuin, de vochtigheid en de bezonning.

 

2 reacties op “Waarom een pergola?”

  1. Ik lees dat ik bv een clematis of jasmijn omhoog kan leiden langs gegalvaniseerd ijzerdraad. Hoe bevestig ik dat aan de staander van mijn pergola? Doe ik dit aan akkevietje de zijden of wikkel ik het erom heen?

    1. Beste Irene, Bedankt voor uw reactie.
      Het staaldraad kan eenvoudig met behulp van schroefogen aan de staanders van de pergola bevestigd worden. Plaats aan de bovenkant en de onderkant van de staander een schroefoog, en span hiertussen de staaldraad. Natuurlijk kunnen de planten ook met elastisch binddraad aan de staanders gebonden worden, maar dan blijft u altijd het binddraad zien dat om de staanders heen geslagen is.
      Binddraad is wel goed te gebruiken om de planten aan de staaldraad te bevestigen. Gebruik hierbij een dubbele knoop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Link to Contact Page