Speelterrein Leiden

Een woningbouwvereniging in Leiden had midden in een woonwijk een open terrein, dat in praktijk nauwelijks gebruikt werd door de omwonenden. Het perceel was niet ingericht als speelterrein, waardoor het weinig uitnodigend was voor de kinderen uit te buurt.

In overleg met de buurt is besloten om het terrein opnieuw in te richten. De uitvoering en de coördinatie hiervan was grotendeels in handen van HPG Hoveniers. Gezien het algemeen maatschappelijk belang van een speelmogelijkheid in deze wijk, heeft HPG Hoveniers een deel van haar werkzaamheden gesponsord.

Aanleg speelterrein

Het ontwerp voor het nieuwe speelterrein is tot stand gekomen in nauw overleg met de wijkbewoners. Gekozen is voor een onderhoudsarm speelterrein voor jonge kinderen.Een speeltoestel, een kunstgrasveldje en een tegelverharding vormen drie verschillende spelaanleidingen. Deze drie elementen worden verbonden door een natuurlijke halfverharding van gewassen kleischelpen.

Het terrein was al rondom goed afgeschermd, zodat kinderen er kunnen spelen zonder gevaar voor verkeer.

Het cunet onder het speeltoestel is gevuld met zanddicht weefsel, zand en menggranulaat. Een rubbergebonden valdempende ondergrond vergroot de veiligheid voor de kinderen. Het speeltoestel bevat een glijbaan en diverse klimmogelijkheden. Ook heeft het twee verschillende zitplaatsen waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten.

Voor het speelveldje is gekozen voor kunstgras, omdat dit beter bestand is tegen intensief gebruik dan natuurlijk gras. Bovendien is het kunstgras het jaarrond te bespelen. Onder het kunstgras zijn shockpads aangebracht met een schokdempende werking.

De tegelverharding leent zich voor allerlei spelactiviteiten. Een hinkelbaan en knikkerputjes geven de eerste aanleiding.

Aan de kopse kant van de speelplek is een plantenborder aangebracht met langbloeiende Spiraea. Deze beplanting zal zich snel sluiten, waardoor het onderhoud hiervan ook beperkt is.

 

 

 • voorbereiding banden stellen

  voorbereiding banden stellen

  voorbereiding banden stellen

  voorbereiding banden stellen

 • banden stellen speelterrein

  banden stellen

  banden stellen speelterrein

  banden stellen

 • aanleg speelterrein Leiden

  het ontwerp wordt zichtbaar

  aanleg speelterrein Leiden

  het ontwerp wordt zichtbaar

 • opvulling met kleischelpen

  opvulling met kleischelpen

  opvulling met kleischelpen

  opvulling met kleischelpen

 • glijbaan met diverse mogelijkheden

  glijbaan met diverse mogelijkheden

 • speelplek Leiden

  veilig afgeschermd voor verkeer

  speelplek Leiden

  veilig afgeschermd voor verkeer

Link to Contact Page