Onderhoudsvriendelijke tuin Purmerend

Een tuin is zalig om in te zitten, te luieren en te lezen. Maar niet iedereen vindt het leuk om er ook in te moeten werken. Daarom hier een voorbeeld van een  onderhoudsvriendelijke tuin. Gekozen is voor een combinatie van een vlonderterras met  kunstgras en halfverharding.  Zo ontstaat een tuin met een natuurlijke uitstraling, die toch weinig onderhoud nodig heeft. En bedenk dat een vlonderterras echt niet alleen geschikt is voor een tuin die aan het water ligt!

Renovatie vlonderterras

De dekplanken van de bestaande vlonder waren in slechte staat. Daarom moesten deze worden vervangen. Dit kon mooi gecombineerd worden met een uitbreiding van het vlonderterras. Want direct naast de vlonder was een verloren hoek, die door de tuineigenaar niet gebruikt werd. Deze hoek is nu bij de vlonder getrokken.

onderhoudsvriendelijke tuin
plantenbak tussen vlonderterras en trap

De vernieuwde houten trap is breder gemaakt dan de oude trap. Hij loopt nu bovendien vrijwel geheel door tot aan het water. De onderste tree loopt door tot over de beschoeiing.Hiervoor is een kleine overkraging gemaakt boven het water. Nu is er een extra plateau om lekker aan het water te kunnen zitten.

De nieuwe beschoeiing bestaat uit vlechtschermen van wilgentenen. Dit toont vriendelijker en natuurlijker dan een hardhouten beschoeiing.

Onderhoudsvriendelijke tuin met kunstgras en split

In de bestaande situatie groeiden het gras en de planten slecht. HPG voerde een bodemonderzoek uit, om te achterhalen wat hiervan de oorzaak was. Het bleek, dat in de ondergrond een storende, verdichte laag zat. Deze zorgde voor een slechte lucht- en waterhuishouding in de bodem. Hierdoor kon de beplanting zich niet goed ontwikkelen.

De belangrijkste wens van de tuineigenaar was, om weinig onderhoud in de tuin te hoeven uitvoeren. Daarom is in goed overleg ervoor gekozen, om het aanwezige gazon te vervangen door kunstgras en Ardenner split. Maaien is voortaan niet meer nodig. En het zanddicht weefsel onder het split voorkomt onkruidgroei. Bijkomend voordeel was, dat de storende laag gewoon kon blijven zitten. Dit scheelde weer in de aanlegkosten.

Plantenbakken

Op diverse plaatsen in de tuin zijn houten plantenbakken gemaakt. Deze zijn gevuld met goede teelaarde. De plantenbakken zijn eenvoudig te onderhouden, dankzij hun beperkte omvang en hun goede bereikbaarheid. Bovendien is voor droge tijden een sproeicomputer geplaatst. Deze computer is gekoppeld aan  een systeem van druppelleidingen. Zo worden de planten automatisch van water voorzien.

Wilt u ook advies, over hoe u het onderhoud in uw tuin kunt verminderen? Bel 0299-415205 of stuur ons een e-mail.

U kunt de onderstaande foto’s vergroten door ze aan te klikken.

 • Verwijderen planken van oude vlonder

  Verwijderen planken van oude vlonder

 • aanleg gebruiksvriendelijke tuin Purmerend

  Regelwerk voor nieuwe vlonderterras

  aanleg gebruiksvriendelijke tuin Purmerend

  Regelwerk voor nieuwe vlonderterras

 • aanleg nieuw vlonderterras

  Aanleg nieuw vlonderterras

  aanleg nieuw vlonderterras

  Aanleg nieuw vlonderterras

 • aanleg houten trap met vlonder Purmerend

  Aanleg huten trap met zitplateau

  aanleg houten trap met vlonder Purmerend

  Aanleg huten trap met zitplateau

 • Plantenbak naast trap

  Plantenbak naast trap

 • https://www.hpg-hoveniers.nl/diensten/tuinaanleg-tuinonderhoud/vlonderterras/

  Beschoeiing van wilgentenen

  https://www.hpg-hoveniers.nl/diensten/tuinaanleg-tuinonderhoud/vlonderterras/

  Beschoeiing van wilgentenen

 • Kusntgras Purmerend

  Kunstgras waar geen gras wil groeien

  Kusntgras Purmerend

  Kunstgras waar geen gras wil groeien

Link to Contact Page