Bloesem in openbaar groen: de sierappel

 

Jammer dat de sierappel maar zo weinig wordt toegepast in het openbaar groen. Toch een gemiste kans, want deze plant is meerdere keren per jaar een echte blikvanger. Vooral de rijke bloei in het vroege voorjaar is een lust voor het oog. De bloesem in openbaar groen wordt door omwonenden bijzonder gewaardeerd. En met zijn bescheiden formaat is er altijd wel een plekje voor een sierappel te vinden.

Uitbundige bloesem in openbaar groen

bloesem in openbaar groen
bloesem sierappel

De sierappel bloeit al vroeg in het jaar met mooie witte of roze bloemen. De bloei is extra opvallend, omdat deze al plaatsvindt als het blad nog moet uitlopen. Sierappels zijn bijvoorbeeld een mooie aanvulling op de veel gebruikte krentenbomen. Op het moment dat de bloesem van de krentenbomen begint te verwaaien, beginnen de bloemen van de sierappel net uit hun knop te komen. Deze knoppen zijn trouwens ook bij de wit bloeiende soorten donker roze. Hoe verder de knop zich opent, hoe lichter de kleur wordt. Dit geeft een mooie kleurenschakering in de boom.

Sierappels, ook voor de natuur

vruchten sierappel
vruchten sierappel

Na de bloei beginnen de appeltjes te groeien. Eerst zijn ze nog groen van kleur, maar al gauw verandert dit in geel of rood, afhankelijk van de soort. De appeltjes blijven maar klein. Maar door hun grote aantal, kleuren ze de hele kroon. Dit start al vroeg in het najaar, en de appeltjes blijven de hele winter aan de boom hangen. Voor mensen zijn de appeltjes niet eetbaar.

De appeltjes worden pas donkerder, als de vorst er overheen is geweest. Dit is het moment dat de vruchten een lekkernij zijn voor allerlei vogels, vooral lijster-achtigen. Juist in deze periode dat er voor de vogels weinig voedsel te vinden is, vinden ze bij de sierappels een rijk gedekte dis. De sierappel vormt daarmee voor vogels in de winter een welkome voedselbron. Lijsters, merels, spreeuwen, maar ook kramsvogels en koperwieken vliegen af en aan, net zolang tot alle bereikbare vruchten op zijn.

Resten van de appeltjes vallen naar beneden, En ook de laatste, verschrompelde appeltjes vallen uit de boom. Hierdoor kan de verharding onder een sierappel aardig vervuild raken. Dit probleem kan voorkomen worden, door de bomen in het groen te zetten.

Verzorging sierappel

Eigenlijk heeft deze boom geen snoei nodig. Wel is het verstandig om kruisende takken te verwijderen, om de kroon open te houden.Mocht u toch meer willen snoeien: de boom kan snoei heel goed verdragen. Hij is daarom ook te gebruiken als leiboom.

Een sierappel groeit het best in voedzame grond. Afhankelijk van de soort staat hij bij voorkeur in zon of halfschaduw.

Ook sierappels planten? Dankzij de vele soorten is er voor elk wel wat wils. U kunt uw keuze baseren op de grootte van de boom, de vorm en kleur van het blad, de kleur van de bloesem en de kleur van de appeltjes. En dan moet u natuurlijk ook rekening houden met de grondsoort en bezonning.

Wilt u advies? Wij helpen u graag. Bel 0299-415205 of mail ons.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Link to Contact Page