De zin en onzin van grondbewerking

 

Helaas gebeurt het maar al te vaak. Een bedrijf laat zijn terrein aanleggen of veranderen, en alles ziet er schitterend uit. Maar binnen 1 of 2 jaar staat de beplanting te verpieteren. En na een fikse regenbui blijven er op diverse plaatsen plassen water staan. Oorzaak: er is geen grondverbetering uitgevoerd.

Waarom grondbewerking overslaan?

werkverkeer veroorzaakt structuurbederf en maakt grondverbetering nodig
werkverkeer veroorzaakt structuurbederf

Er zijn drie duidelijke redenen, waarom bij aanleg of reconstructie vaak een goede grondbewerking ontbreekt

  • Besparing van geld. Alle werkzaamheden om de bodem te verbeteren kosten geld. Maar het effect is niet direct zichtbaar. Daarom is het heel verleidelijk om deze stap over te slaan. Dit lijkt een makkelijke besparing, want op de korte termijn zijn de nadelen hiervan niet zichtbaar.
  • Besparing van tijd. Vaak is er een deadline voor de afronding van het werk. Wanneer u het grondwerk tot een minimum beperkt, kunt u misschien veel tijd besparen.
  • Onwetendheid. Bij het uitvoeren van bouwwerkzaamheden, rioleringswerk of straatwerk, staan de uitvoerders vaak niet stil bij de bodemstructuur van het omliggende terrein. Veel aanlegwerkzaamheden worden uitgevoerd met zware machines, die de bodemstructuur beschadigen. De grond zal hierna slecht doorwortelbaar zijn. Bovendien heeft deze werkwijze negatieve gevolgen voor de ontwatering van het terrein.

Goed grondwerk is onmisbaar

Met het uitvoeren van een goede grondbewerking, kiest u voor het beste resultaat op de lange termijn. Alleen met een goede basis, kan uw beplanting zich ontwikkelen tot het gewenste eindbeeld. Een goede bodemstructuur bevordert het biologisch leven in de grond, dat nodig is voor een gezonde groei van uw planten. Bovendien bevordert een goede structuur een goede afwatering.

Door vakkundig te spitten, te frezen en te bemesten kunt u:

grondverbetering toepassen
grondverbetering toepassen
  • lucht terugbrengen in aangereden grond, om zo het bodemleven weer de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen
  • de bodemstructuur verbeteren en daarmee de doorwortelbare ruimte vergroten
  • ondoordringbare lagen in de bodem los maken. Hierdoor kan water beter de ondergrond intrekken en kan beplanting dieper wortelen
  • storende lagen als het gevolg van slecht doorgemengde, nieuw opgebrachte grond doorbreken.
  • de bodemkwaliteit verbeteren door een slechte bodem te mengen met goede grond
  • de beplanting voor zowel de korte termijn als de lange termijn voldoende voedingsstoffen geven voor een gezonde groei

Vraag altijd advies

Wil u ook op de lange termijn kunnen genieten van een goed verzorgd bedrijventerrein of een mooie kantoortuin? Laat u dan goed adviseren over de grondbewerkingen die nodig zijn om dit mogelijk te maken. En laat bij twijfel een bodemonderzoek uitvoeren. Dit bespaart u teleurstellingen en veel extra kosten op een later tijdstip.

bodemonderzoek geeft duidelijkheid
bodemonderzoek geeft duidelijkheid

Wilt u meer informatie? Bel 0299-415205 of mail naar info@hpg-hoveniers.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Link to Contact Page