Interview AD:het voorkomen van wateroverlast

 

Het voorkomen van wateroverlast is een belangrijk aandachtspunt bij het inrichten van een terrein of een tuin. Want door de klimaatverandering zullen we steeds vaker te maken krijgen met hoosbuien. Er moet dan in korte tijd veel water worden opgeslagen of afgevoerd.

Tips voor het voorkomen van wateroverlast

Op onze website behandelen we regelmatig voorbeelden, over hoe u kunt voorkomen dat neerslag een probleem wordt in uw wijk of in uw tuin. Want dit probleem speelt zowel op grote als op kleine schaal. Het Algemeen Dagblad las onze artikelen, en vroeg ons of we in een interview hier een toelichting op wilden geven. Onderstaand artikel is hiervan het resultaat:

 

Interview Algemeen Dagblad met HPG

Tekst bij foto: Ellen de Zeeuw is niet bang voor een hoosbui. Wel moet bij het aanleggen van een tuin rekening gehouden worden met het laagste punt. © Peter Franken

‘Mensen zijn druk en hebben geen tijd of zin om veel in de tuin te werken’

Wateroverlast in de tuin is niet nodig, ook niet bij hoosbuien. Met relatief makkelijke tot ingenieuze oplossingen kunnen problemen voorkomen worden en het riool ontlast.

Wessel van Houdt 20-07-1De laatste jaren worden tuinen steeds vaker vol gelegd met stenen. Ellen de Zeeuw van HPG Hoveniers uit Alphen komt het regelmatig tegen. ,,Mensen zijn druk en hebben geen tijd of zin om veel in de tuin te werken. Daarom leggen ze de tuin vol met stenen. Vaak denken ze alleen niet aan de waterafvoer. Als regen op grond of gras valt, dan zakt het wel weg. Maar als regen op tegels valt begint het te stromen. Als je geluk hebt of je terras goed hebt aangelegd, stroomt het richting het riool.”

Als je geluk hebt of je terras goed hebt aangelegd, stroomt het richting het riool

Ellen de Zeeuw

De Zeeuw merkt dat veel mensen er niet over nadenken. ,,Water wil altijd naar het laagste punt. Een terras moet je dus altijd van het huis af laten lopen. Anders wordt je gevel groen van de algen en kruipt het vocht in je kruipruimte en omhoog. Ook kan je terras verzakken als het regelmatig blank staat. Het klinkt logisch, maar gaat vaak mis. Voor een goede waterdoorlating raden wij in de tuin een verdeling aan van 30 procent verharding en de rest onverhard. Ideaal is het als je op het laagste deel van je tuin een wateropvang maakt. Dit kan een vijver zijn, maar ook het laagste deel van een grasperk. Bij een hoosbui gaat het water naar de vijver of het vormt een wadi in het gras. Maar het terras en het paadje naar de schuur blijft dan droog en niet al het water loopt gelijk naar het riool.”

Kunstgras

Ook helpt het volgens De Zeeuw om kleinere stenen te gebruiken. ,,Hoe meer voegen, hoe meer water weg kan lopen. Daarnaast zijn er ook genoeg mogelijkheden om groen in je tuin te zetten met weinig onderhoud. En wie geen onderhoud wil kan als compromis kunstgras neerleggen. Onder in die mat zitten gaten waarin het water kan weglopen.”

Ondanks deze mogelijkheden kan alsnog wateroverlast ontstaan door ondoordringbare lagen. ,,Een kleilaag laat minder water door dan zand”, legt De Zeeuw uit. ,,Daarnaast zie je in nieuwbouwwijken dat de grond vaak aangereden is door intensief bouwverkeer. Wij raden daarom altijd aan om flink te spitten in een nieuwe tuin. Ook hebben wij mooie afwateringsystemen.”

Op de binnenplaats van een complex van een woningbouwvereniging legde HPG Hoveniers een lijngoot aan. ,,Het water liep van de binnenplaats in de tuinen van de mensen. Daarom hebben wij een lijngoot geïnstalleerd vlak voor de tuinen. Door die goot loopt het water snel richting de hemelwaterafvoer in de put. En in de plantvakken hebben we een verticale drainage aangebracht. Door een geperforeerde buis met grof materiaal zoals grof zand of grind in de grond in te stoppen, wordt regen afgevoerd naar de ondergrond.”

Opvang eigen terrein

Wij raden daarom altijd aan om flink te spitten in een nieuwe tuin

Ellen de Zeeuw

Snel afvoeren van water is dus geen probleem. Alleen kan bij een hoosbui het riool het ook steeds vaker niet of niet goed aan. ,,Daarnaast heeft de bodem ook water nodig”, zegt De Zeeuw. ,,Wij maken daarom steeds vaker oplossingen om het water op eigen terrein op te vangen. Dat kan onder andere met een infiltratiekoffer. Op die koffer kun je je regenpijp en een lijngoot op aansluiten. In die koffer zit grof materiaal met gaatjes aan de onderkant. Daardoor kan het water langzaam wegzakken en houd je het grondwater op peil.”

De Zeeuw noemt ook een groen dak als oplossing. ,,Regen stroomt op een dak van een schuur gelijk via de regenpijp naar het riool. Als je op het dak van een schuurtje beplanting aanbrengt, geeft hij dit vocht langzaam af. Zeker in gebieden met veel bebouwing kan dit veel schelen. Wel moet je rekening houden met het gewicht.”

Op een gewoon schuurtje moet je geen 20 centimeter grond en grote planten aanbrengen, maar met sedum kan prima. ,,Uiteraard is er niet één oplossing die alle problemen verhelpt. Per situatie moet je kijken wat het beste past of helpt. Hoe meer mensen dit doen, hoe beter het is. In jouw eigen tuin helpt het al als je maatregelen neemt. Als het op grote schaal gebeurd, helpt het ook voor de gehele riolering.”

 

Voor het originele artikel kunt u kijken op Algemeen Dagblad 20-7-2017

Heeft u nog vragen? Wij geven u graag advies. Bel 0299-415205 of 0172-496000

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Link to Contact Page