Denkt u ook dat bloembollen ongeschikt zijn voor uw groen? Dat ze alleen in gras of bloembakken te gebruiken zijn? Of dat ze te veel onderhoud kosten? Laat u informeren over uw mogelijkheden voor bloembollen in openbaar groen. Want voor iedere locatie is wel een geschikt bollenmengsel te vinden.
Om de leesbaarheid van dit artikel te verhogen, wordt het woord bloembollen hier gebruikt als verzamelnaam voor echte bollen, knollen, wortelknollen en wortelstokken.
Voordelen van bloembollen
Het toepassen van bloembollen in openbaar groen heeft veel voordelen:
- het schept de mogelijkheid om het hele jaar door een aantrekkelijke bloei in uw plantsoenen te hebben
- veel bollen die in het voorjaar bloeien, bieden voedsel aan bijen en andere insecten. In deze periode zijn verder nog niet veel andere bloemen voor hen te vinden
- bloembollen dragen daarmee bij aan de biodiversiteit van uw leefomgeving
- voorjaarsbloeiers groeien op plaatsen waar andere planten wegkwijnen. Bijvoorbeeld in de schaduw van struiken
Waar plant u bloembollen in openbaar groen?
Vroeger was dat een uitgemaakte zaak. Bollen hoorden in grasvelden en gazons. Maar tegenwoordig zijn er zoveel soorten bloembollen, dat er voor elke standplaats passende bollen te vinden zijn.
- bloembollen combineren goed met vaste planten en laagblijvende heesters
- bollen zijn in bloemperken en plantenbakken af te wisselen met eenjarig goed
- vroeg bloeiende soorten gedijen prima onder bomen en struiken. Deze bollen bloeien vóórdat de andere planten hun blad vormen en zware schaduw creëren
Wanneer bollen planten?
We maken onderscheidt tussen voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers.
De vroeg bloeiende soorten kunnen geplant worden in de periode september – december. Liefst wel vóór de eerste nachtvorst. Bollen die snel uitdrogen, zoals sneeuwklokje (Galanthus) , kunnen het best in de periode september – oktober geplant worden.
Bloembollen die in de zomer bloeien, kunt u planten in de periode maart – mei. In elk geval als de vorstperiode voorbij is.
Tips voor bloembollen in openbaar groen
- het meeste effect hebben bloembollen als u ze in grotere groepen plant.
- combineer verschillende soorten voorjaarsbollen. Plant ze in diverse lagen, waarbij de vroegst bloeiende soort bovenaan komt. De totale bloeitijd op deze locatie kan zo gerekt worden tot zes weken. Uitgebloeide bollen worden aan het oog onttrokken door de volgende soort.
- beperkt u zich liever tot één soort per locatie? Ook dan kunt u door het mengen van diverse cultivars de bloeitijd sterk verlengen
- gebruik onder bomen en heesters verwilderende soorten. Deze vergen geen onderhoud en zullen in aantal blijven toenemen
- laat het loof van de uitgebloeide bollen zitten tot het helemaal verdroogd is. De plant kan dan zoveel mogelijk voedsel in haar bollen opslaan voor het volgende jaar
- houdt bij uw soortenkeuze rekening met insecten. Deze hebben vooral in het voorjaar behoefte aan planten met nectar en stuifmeel. In de zomer bloeien er veel meer planten waar ze hun voedsel kunnen vinden.
Bloembollen voor insecten
Hierbij wat voorbeelden van vroeg bloeiende soorten. Van de genoemde soorten bestaan er vele variëteiten. De te kiezen variëteit is afhankelijk van het gewenste eindbeeld en van de groeiomstandigheden.
vroeg bloeiende voorjaarsbloembollen (januari – maart)
- winterakoniet ( Eranthis )
- sneeuwklokje (Galanthus )
- sterhyacint ( Scilla )
- krokus (Crocus )
voorjaarsbloembollen (april-juni)
- blauwe druif ( Muscari )
- sneeuwroem (Chionodoxa )
- helmbloem (Corydalis )
- anemoon ( Anemone )
- kievietsbloem ( Fritillaria )
- tulp ( Tulipa )
- sierui ( Allium )
Heeft u interesse gekregen in het toepassen van bloembollen in het openbaar groen? Neem contact met ons op om te kijken wat uw mogelijkheden zijn: 0299-415205 of info@hpg-hoveniers.nl
hallo
hebben jullie deze ook gemengd liggen
Wat voor mengsel zou u willen hebben? En over wat voor oppervlakte gaat het? U kunt op info@hpg-hoveniers.nl uw specifieke wensen aangeven.