Iepziekte: blijf er attent op!

 

Iepziekte is een dodelijke ziekte voor diverse klonen van de iep. Is een iep besmet met deze ziekte, dan vormt hij een zeer besmettelijke bron voor de iepen in de omgeving. Daarom is het belangrijk om de vitaliteit van uw iepen goed in de gaten te houden.

Wat houdt de iepziekte in?

De iepziekte kan veroorzaakt worden door twee schimmels. Deze groeien in houtvaten van bomen. De boom reageert hierop door het houtvat af te sluiten. Helaas kan de schimmel zich verspreiden naar andere houtvaten. Als er te veel houtvaten zijn afgesloten, sterft de boom.

iepziekte door iepenspintkever
grote iepenspintkever

Verspreiding van de ziekte vindt meestal plaats door de grote en de kleine iepenspintkever. Deze kevers leggen hun eieren onder de bast van reeds zieke bomen. De (besmette) larven die uit deze eieren komen, vreten aan de okselknoppen van gezonde bomen en infecteren deze.

Ook kan de schimmel zich verspreiden door wortelcontact van bomen onderling.

Hoe herkent u een zieke boom?

Omdat de houtvaten van de boom worden afgesloten, begint de boom te verwelken. Midden in de zomer krijgen de bladeren al herfstkleuren, en daarna vallen ze af. Dit begint met één tak, maar al gauw zijn grote delen van de kroon kaal met alleen aan het einde van de takken nog wat verdorde bladeren. Als u een tak door snijdt, ziet u een bruine ring.

Hoe is de iepziekte te bestrijden?

Is een boom eenmaal ziek, dan is hij niet meer te redden. Wel moeten er maatregelen worden genomen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

iepziekte met kale takken
goudiep met iepziekte
  • Verwijder de zieke boom. Ontdoe de gekapte boom van zijn bast. Dit voorkomt dat de iepenspintkevers zich kunnen verspreiden met het transport van het hout.  Al het houtafval van de zieke boom moet verbrand worden. Let op dat er geen partijen hout worden achtergehouden als openhaardhout. Dit kunnen nieuwe infectiebronnen zijn!
  • Ontsmet gereedschap waarmee hout van een zieke iep is gesnoeid of gekapt.
  • Iepen kunnen ingeënt worden met een verticilliumschimmel, die de boom weerstand biedt tegen de ziekte. Een nadeel is wel dat deze behandeling elk jaar herhaald moet worden. De kosten kunnen dus behoorlijk oplopen. Daarom wordt deze methode vrijwel alleen toegepast voor monumentale bomen.
  • Staan er meerdere iepen bij elkaar in de buurt? Zorg dan dat de wortels van de zieke boom de ziekte niet over kunnen geven aan de wortels van nog gezonde bomen. Hiervoor kan tussen de bomen in een gleuf gegraven worden van ongeveer 10 centimeter breed en 60 centimeter diep.
  • Plant geen klonen waarvan bekend is dat ze erg vatbaar zijn voor de iepziekte. Voorbeelden hiervan zijn `Vegeta`, `Commelin`, `Belgica` en `Groeneveld`. Voorbeelden van klo0enn die een goede weerstand tegen de iepziekte heeft, zijn  `Columella`, New Horizon`Dodoens`en `Clusius`.

Advies over iepziekte

Heeft u een boom die er slecht bij staat? Twijfelt u of het hier om iepziekte gaat? Onze boomveiligheidscontroleurs kunnen u hierin adviseren. Ook kunnen zij met een VTA-inspectie uw bomen controleren op vitaliteit en gezondheid. Bel voor vragen naar 0299-415205 of stuur een e-mail naar info@hpg-hoveniers.nl.

Wilt u meer weten over de iepziekte? De Universiteit van Amsterdam heeft een CDROM ontwikkeld met veel informatie over deze ziekte. U kunt deze CDROM online bekijken of bestellen op de website http://www.iepziekte.nl/

6 reacties op “Iepziekte: blijf er attent op!”

  1. Beste Lezer,
    Aan de straat waar we wonen zijn vorig jaar twee monume ntale beschermde bomen gekapt vanwege se iepenziekte. Nu staan er weer twee bomen op de nominatie. Locatie: wandelpad Weesperzijde tussen Toronto- en Nw Amstelbrug. Bewoners maken zich zorgen en vragen zich af wat de kosten zijn van de bestrijding. Het gaat om circa 30 oude en 5 jonge bomen.

    1. Helaas is het niet mogelijk om bomen met iepziekte te genezen. Een aangetaste boom zal dus verwijderd moeten worden om te voorkomen dat andere bomen ook aangetast worden. Wel bestaan er tegenwoordig preventieve middelen waarmee een boom jaarlijks behandeld kan worden. Dit gebeurt door hierin gespecialiseerde bedrijven.

  2. Wij hebben de camping ‘De Iepenhoeve’ in Anna Paulowna overgenomen. Volgens ons staat bij de iingang een grote iep. Die lijkt ziek. We willen deze graag behuduen en zoeken naar mogelijkheden daartoe.

    1. Mocht de boom inderdaad iepziekte hebben dan is deze helaas niet te behouden. Hij vormt dan een besmettingsbron voor andere iepen.

    1. Iepenhout mag niet zomaar vervoert worden, omdat dat de verspreiding van de ziekte in de hand werkt.
      Veelal regelt een gemeente voor particulieren het afvoeren en vernietigen van dit hout. Ik adviseer u daarom om contact op te nemen met uw gemeente.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Link to Contact Page