Grote boom in tuin Amsterdam

In een niet direct te bereiken tuin in Amsterdam, stond voorheen een grote conifeer. Deze is door onze klant verwijderd. In het kader van de herplantplicht zocht hij als alternatief een boom met een smaller blijvende kroon. Ook wilde hij in alle seizoenen meer licht in de tuin. HPG deed een voorstel en zorgde voor de uitvoer.

Keuze boom in tuin Amsterdam

Voor een boom in een stadstuin gelden andere randvoorwaarden dan voor een vrijstaande boom. Vooral in een ommuurde tuin is het microklimaat heel anders dan daarbuiten. Belangrijke factoren zijn:  grondsoort, variabele vochtigheid, variabele temperaturen, en wind. Natuurlijk moet de boom zijn groeiplaats niet ontgroeien, dus er zijn vaak beperkingen in hoogte en breedte.

Voor deze tuin in Amsterdam kozen we een Platanus hispania, ofwel de Gewone plantaan. Dit is een kruizing tussen de westerse plantaan (Platanus occidentalis) en de oosterse plataan (Platanus orientalis). Gezien de beperkte ruimte is de variëteit Tremonia genomen. Deze boom heeft een smal pyramidale vorm. Ook kan hij erg goed tegen snoei, mocht dit in de toekomst nodig zijn.

De kroon van deze plataan blijft transparant, zodat er zomers wel een aangename schaduw is, maar niet al het licht uit de tuin en uit het pand wordt weggenomen.

Planten boom in stadstuin

Zoals bij zoveel tuinen in de stad, was ook deze tuin niet rechtstreeks bereikbaar. Alle aan- en afvoer van materialen moest dus óf door het pand, óf over het pand. Om de kosten beperkt te houden, is gekozen voor de eerste optie.

De boom is eerst helemaal ingepakt, om beschadiging tijdens het transport te voorkomen. De takken zijnn aangebonden, om de boom zo smal mogelijk te maken. Hij moest namelijk door een raam van 1 bij 1,5 meter. De kroon is vastgebonden aan een lange, stevige stok, zodat hij tijdens het transport niet kon dubbelklappen en breken.

De boom moest in Amsterdam dwars door een huis getild worden. De vloer van het huis is voorzien van plastic en beschermingsdoek om beschadiging en vervuiling te voorkomen. Uiteindelijk pastte de plantaan net diagonaal in de tuin. Hier is hij geplant op de locatie van de vorige boom. Om hem de eerste periode extra steun te geven, is hij voorzien van boompalen.

 

 • vacature hovenier Purmerend

  transport boom

  vacature hovenier Purmerend

  transport boom

 • beschermingsdoek in huis

  beschermingsdoek in huis

  beschermingsdoek in huis

  beschermingsdoek in huis

 • boom door huis

  boom door huis

  boom door huis

  boom door huis

 • boom stadstuin Amsterdam

  boom aangekomen in tuin

  boom stadstuin Amsterdam

  boom aangekomen in tuin

 • geplante boom in tuin Amsterdam

  boom geplant met boompalen

  geplante boom in tuin Amsterdam

  boom geplant met boompalen

Link to Contact Page