Damwand als oeverbescherming of grondkering

 

Hoveniersbedrijf HPG: voor een vakkundige aanleg van uw damwand.
Voor elke waterkering of grondkering hebben wij een oplossing.

Damwand plaatsen

Een damwand zorgt voor een sterke oeverbescherming, waardoor afslag van de oever voorkomen wordt. De grond direct langs het water krijgt zo extra stabiliteit, waardoor deze locatie geschikt wordt voor allerlei functies. Denk bijvoorbeeld aan wandelpaden, visplekken en zitgelegenheden.

Een damwand is ook zeer geschikt om hoogteverschillen in uw terrein op te vangen.  Dit voorkomt de noodzaak van een talud, waardoor de functioneel te gebruiken oppervlak van het terrein groter wordt.

Soorten damwanden en beschoeiingen

De meest  toegepaste damwanden zijn van hout. Ze bestaan uit planken met aan de lange zijde een messing en groef. De planken worden verticaal in de grond getrild, waarbij ze een goed gesloten wand vormen. Damplanken zijn verkrijgbaar in veel houtsoorten, zowel hardhout als zacht hout. De keuze voor het te gebruiken materiaal is afhankelijk van de functie van de damwand en de plaats van verwerking. Zo kan onder water een minder harde houtsoort toegepast worden dan boven water.

Bij grote waterlopen of sterke hoogteverschillen kan ook gekozen worden voor stalen damwanden. Dit zijn U-profielen die in elkaar grijpen en zo een dichte wand vormen.

Zijn de krachten die op de wand komen minder groot, dan kan is een beschoeiing een prima alternatief. Deze bestaat uit verticale palen die op enige afstand van elkaar in de grond worden geslagen. Hierachter worden horizontale planken of beschoeiingsschotten gemonteerd. Zo nodig kan de beschoeiing met draadankers verankerd worden in de grond. Het voordeel van een beschoeiing is, dat de kosten hiervan lager zijn dan van een damwand.
Wilt u advies welke oplossing vooor u het meest geschikt is?
Bel voor meer informatie. 0299-415205 of 0172-496000. Of e-mail: info@hpg-hoveniers.nl

damwandplanken drukken met kraan

aanleg beschoeiing Leiden, Hovenier HPG

aanleggen beschoeiing tegen erosie grond

Link to Contact Page