Welke fruitbomen kan ik gebruiken?

 

Eten van eigen bodem wordt steeds populairder. Ook op kleine schaal kunnen fruitbomen een toegevoegde waarde hebben voor uw woon- of werkomgeving. Voor elke locatie is wel een geschikte fruitboom te vinden. En wordt het fruit niet door mensen gegeten? Dan zullen vele vogels, insekten en andere dieren u dankbaar zijn.

Fruitbomen in tuin en park

Appel en peer (Malus en Pyrus)
makkelijk toepasbare fruitbomen: appels en peren
eet eens appels of peren uit eigen tuin

Appel- of perenbomen zijn bij uitstek geschikt als blikvanger in tuinen of in de openbare ruimte. In het voorjaar hebben deze bomen een zeer rijke witte of roze bloei. In het najaar is het fruit een lust voor het oog, maar ook voor de mond! Neem om teleurstellingen te voorkomen (met name bij appels) wel gezonde rassen die resistent zijn voor schimmelziektes en meeldauw. Plant u slechts één fruitboom, zorg dan dat u een zelfbestuivende soort neemt.

Appel- en perenbomen hebben bij voorkeur een zonnige standplaats, maar zij verdragen ook halfschaduw. Kies een locatie die beschermt is tegen harde wind. Dit bevorderd een goede bestuiving van de bloemen door insecten.

Doordat appel- en perenbomen in allerlei groeivormen te krijgen zijn, zijn ze ook op kleinere locaties toe te passen. U kunt kiezen voor hoogstam-, halfstam- en laagstambomen, maar ook voor leibomen. Een bijkomend voordeel van kleine bomen is, dat deze makkelijk afgedekt kunnen worden als er tijdens de bloeiperiode nog late nachtvorst komt. Handig dus als het u echt om de fruitoogst te doen is.

Pruim en kers (Prunus)
pruimenboom
pruimen zijn rijp tussen eind juli en november, afhankelijk van de soort

Steenvruchten zoals pruim en kers zijn ook fruitbomen met een mooie voorjaarsbloei. Zij kunnen, afhankelijk van de soort, al vanaf juni vruchten hebben. Deze fruitbomen hebben over het algemeen wat meer ruimte nodig, omdat veel soorten niet goed tegen snoei kunnen. De inheemse boskers of kriek (Prunus avium) kan wel 25 meter hoog worden. Met zijn witte bloesem, zijn kleine rode kersen en mooi verkleurend herfstblad is het een ideale boom voor parken of grote tuinen.

Pruimen- en kersenbomen verlangen een zonnige standplaats. Alleen de morel (ofwel zure kers) verdraagt ook goed schaduw

De meeste steenvruchtsoorten laten in de herst al vroeg hun blad vallen. Dit kan een nadeel zijn als de pruim of kers de enige boom in een tuin is.

Kweepeer (Cydonia)
kweeperen
kweeperen zijn zeer geschikt voor jam

Een minder bekende maar niet minder smakelijke fruitboom is de kweepeer. De vruchten zijn niet rauw te eten, maar wel zeer geschikt om gelei of compote van de maken. De kweepeer is ook goed als sierboom te gebruiken dankzij zijn uitbundige voorjaarsbloei met mooie grote bloemen. De opvallende gele vruchten  blijven  wel tot januari aan de boom hangen. Deze fruitboom vraagt een beschutte standplaats met zon of halfschaduw.

De kweepeer is een vrij breed uitgroeiende boom met een hoogte tot 6 meter. Omdat hij goed tegen snoei kan, is hij ook als leiboom toe te passen.

Moerbei ( Morus)
fruitboom: moerbei
een moerbei geeft diepe schaduw

Een moerbei heeft slechts kleine vruchten die weinig sierwaarde hebben. Maar ze zijn wel lekker zoet en bevatten veel vitamines. Een moerbei is bovendien zeer goed te snoeien. Hij wordt daarom veel als dakboom aanbeplant, maar het vallende fruit kan veel overlast geven op het terras of de tuinmeubels er onder.

Kies eens een notenboom

een hazelaar vol rijpende hazelnoten
een hazelaar vol rijpende hazelnoten

De bloei van een notenboom heeft nauwelijks sierwaarde, maar de vruchten in het najaar maken dit ruimschoots goed.

Een voor Nederland zeer geschikte boom is  de walnotenboom (Juglans). Deze  kan uitgroeien tot een zeer mooie, statige boom, al zijn er tegenwoordig ook soorten die kleiner blijven. Hij vraagt wel een vruchtbare, goed waterdoorlatende grond zonder storende lagen, zodat de boom diep kan wortelen. Plant u slechts 1 walnotenboom, neem dan een zelf bestuivende.

Een hazelaar (Corylus) is geen boom maar een breed uitgroeiende  heester, die toch 6 meter hoog kan worden. De boom heeft weinig sierwaarde aan bloei of bladvorm, maar produceert wel veel lekkere hazelnoten. Voor een kleine particuliere tuin is hij dus niet geschikt. Maar wel voor openbaar groen zoals parken en windsingels. De noten zijn zeer in trek bij veel vogels en zoogdieren.

5 reacties op “Welke fruitbomen kan ik gebruiken?”

  1. Goedemorgen,

    We hebben nu een pruimenboom in onze tuin, maar die trekt veel wespen aan.
    Zijn er ook fruitbomen die geen wespen aantrekken?

    Groet,
    John

    1. Wespen zijn in principe jagers, die allerlei (ook schadelijke) insecten en spinnen vangen om te voeren aan hun larven. Deze larven scheiden een zoete stof af, die de wespen opeten. Als er later in het seizoen geen larven meer in het wespennest zijn, missen de wespen dus deze zoete stof. Pas dan gaan ze op zoek naar andere zoete bronnen. Of dit een pruim is, of limonade of welke zoete stof dan ook. Zoet fruit zal dus altijd in de nazomer door wespen worden bezocht.

    1. Wij hebben zelf niet ervaren dat wespen op sierappels afkomen. De meeste sierappels rijpen sowieso pas heel laat in het seizoen, als de wespen al verdwenen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Link to Contact Page