Bloeiende bomen voor tuin of plantsoen

 

Bloeiende bomen vormen een mooie aanvulling op uw overige beplanting. Ze zijn er in alle maten en kleuren, dus er is altijd wel een soort die bij u past. HPG Hoveniers adviseert u hier graag in.

Passen bomen in mijn tuin?

Eigenlijk zou elke tuin wel een boom moeten hebben. Deze versterkt de verticale structuur van de tuin en kan minder mooie elementen in uw uitzicht afschermen. Een boom is ook zeer praktisch tegen inkijk in uw tuin. En zomers geeft een boom een aangename schaduw. Bomen trekken vogels en allerlei insekten aan, waardoor uw tuin levendiger wordt en er altijd wel wat valt te ontdekken. Veel boomsoorten hebben een hoge sierwaarde, zoals bijzondere bladvormen of een mooie herfstkleur.

Bloeiende bomen geven vooral in de lente veel kleur in uw tuin, als de overige planten nog op gang moeten komen. Daarnaast hebben de vruchten van deze bomen vaak nog bijzondere sierwaarden.

Welke bloeiende bomen zijn er voor tuin of openbaar groen?

Er zijn veel bloeiende bomen in de handel, die goed toepasbaar zijn in kleine tuinen of in openbaar groen. Als u voor uw bomen de bloeitijden op elkaar laat aansluiten, kunt u lange tijd genieten van een bloesempracht. Zo volgen bijvoorbeeld de bloeitijden van het krentenboompje, de sierappel en de gouden regen elkaar mooi op.

U ziet hieronder een overzichtje van enkele mooie en goed toepasbare soorten. Hierbij worden enkel boomsoorten genoemd die niet zeer groot worden, zodat ze ook in tuinen en in plantvakken te gebruiken zijn. Natuurlijk is dit geen volledige lijst, maar u kunt er vast wat ideeën op doen.

Gouden regen (Laburnum)

Groeit als grote struik of als kleine boom. Wil graag wat voedzame grond, bij voorkeur goed doorlatend. Geeft in mei-juni zeer veel lange trossen met goudgele bloemen. Hierna volgen groene peulen met zaden. Deze zaden vallen als ze rijp zijn uit de peulen. Helaas zijn de zaden giftig. Zet deze mooie boom dus niet boven een zandbak of in een speelplaats voor jonge kinderen. Op overige plaatsen is hij zeer goed toepasbaar in tuinen of in openbaar groen.

Krentenboompje (Amelanchier)

Kleine boom die vaak wat meer struikvormig uitgroeid. Kan zeer goed tegen snoeien. Stelt weinig eisen aan de grondsoort. Het krentenboompje bloeit uitbundig in april-mei met witte bloesem. Hierna volgen kleine rode besjes, die zeer geliefd zijn bij merels en lijsters. De bladeren krijgen in het najaar een opvallende rood- oranje herfstkleur.

Meidoorn (Crataegus)

Een soort die zeer goed te snoeien is. De meidoorn kan daardoor gebruikt worden als boompje, struik, maar ook als haag. Hij komt hierbij wel het beste tot zijn recht als hij in de breedte wat ruimte krijgt. Dus niet geschikt voor een kleine tuin. Wel zeer geschikt voor openbaar groen, waarbij de doorns van de plant het ongewenst  belopen van de plantvakken kan voorkomen.
Een meidoorn groeit op vrijwel elke grondsoort. Er zijn veel variëteiten met bloesem van wit tot rood. De bloeitijd is mei-juni. Hierna volgen oranje of rode vruchten en een mooie oranjerode herfstkleur.
Meidoorns zijn zeer geliefd bij vogels, die hierin een mooie nestgelegenheid vinden. In het najaar eten ze de vruchten.

Sering ( Syringa)

Een boompje met heerlijk geurende bloemen in mei /  juni. De wit tot paarse bloemen verschijnen in grote pluimen aan het einde van de takken. Door elk jaar te snoeien kan de bloei worden bevorderd. Een sering staat bij voorkeur in de zon in niet te natte grond, liefst humusrijk. Na de bloei heeft dit boompje geen bijzondere sierwaarde meer. Plant er daarom niet te veel in het zelfde plantvak.

Sierappel (Malus)

Sierappels zijn bloesembomen bij uitstek. Er zijn hiervan zeer veel variëteiten te verkrijgen met witte, roze of rode bloesem. De sierappel heeft weinig bodemeisen, zolang de grond maar niet te nat is.
De bloeitijd is afhankelijk van de soort: april-mei-juni. In het najaar volgen mooie rode, kleine sierappeltjes die tot zeer lang in de winter kunnen blijven hangen.  Een echte blikvanger.

De sierappel is niet alleen de favoriet van onze Hovenier in Purmerend, maar ook van veel vogels. Na een vorstperiode zijn de sierappeltjes een aantrekkelijke maaltijd voor lijsterachtigen, zoals de merel, lijster, kramsvogel en koperwiek.

Valse tulpenboom ( Magnolia)

Diverse soorten van de valse tulpenboom kunnen behoorlijk groot worden, maar er zijn ook kleiner blijvende variëteiten. De grote, tulpachtige bloemen zijn wit tot dieproze. Afhankelijk van de soort is de bloeitijd april-mei-juni. De vroegste bloeiers kunnen last hebben van late nachtvorst. De bloei is spectaculair, maar later in het jaar heeft de boom weinig bijzondere sierwaarde meer.
Een magnolia heeft graag een wat beschutte, zonnige standplaats. De bodem moet humushoudend en vrij vochtig zijn.

 

Heeft u vragen over het toepassen van bloeiende bomen? Bel 0299-415205 of stuur ons een e-mail: info@hpg-bv.nl.

 

bloeiende bomen: sering  bloeiende bomen: gouden regen  meidoorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Link to Contact Page