Wat te doen tegen wateroverlast in de tuin of kruipruimte?

 

Een steeds groter percentage van onze woon- en werkomgeving is verhard. Hierdoor kan regenwater niet snel in de ondergrond wegzakken. Vooral na een stevige regenbui geeft dit problemen. Door met de inrichting van uw tuin of terrein hiermee rekening te houden, kan veel overlast worden voorkomen.

Oorzaken wateroverlast in de tuin en de kruipruimte

De oorzaken voor wateroverlast bij bedrijven en particulieren zijn meestal hetzelfde:

  • Een geheel of bijna geheel dichtgestrate tuin, waardoor het water niet door de ondergrond kan worden opgenomen
  • Een slecht water-doorlatende grondsoort, zoals klei of leem
  • Een storende laag in de ondergrond. Dit kan bijvoorbeeld een natuurlijke kleilaag zijn. Maar meestal is een slecht doorlatende laag veroorzaakt door intensief bouwverkeer tijdens de aanleg van een wijk of pand. Ook kan er ter plaatse een sloot dichtgestort zijn.
  • Een hoog grondwaterpeil

Waterschade

wateroverlast in de tuin en kruipruimte
Door een verkeerd afschot van het terras ontstaat er vochtoverlast in huis en algengroei op de muren.

Het meest in het oog springende probleem bij wateroverlast is natuurlijk, dat panden, woningen en schuren niet meer bereikbaar zijn. Maar dit is meestal maar een tijdelijk ongemak. Een slechte waterafvoer kan echter op de langere duur voor veel meer problemen zorgen.

  • Terrassen, straten en tuinpaden kunnen verzakken als zij regelmatig blank staan
  • Op plekken die regelmatig lang vochtig blijven, gaan algen groeien. Dit kan gladheid veroorzaken
  • Bomen, planten en gazons gaan slecht groeien of afsterven door verstikking in de bodem. Het stagnerende water verdringt de zuurstof in de grond
  • Houten vlonders, bergingen en houten funderingen kunnen gaan rotten of schimmelen door langdurig contact met vocht
  • Ook kan schimmelvorming in het pand optreden, doordat water uit de tuin door de muren heen trekt
  • Een veel voorkomend probleem is een kruipruimte die vol water komt te staan. Dit geeft natuurlijk vochtoverlast in het pand.

Wateroverlast tuin en kruipruimte oplossen

drainage met pomp
aanleg drainage met pomp in zandcunet voor gevel
lijngoot voor afvoer water bij wateroverlast in de tuin
aanleg lijngoot voor afvoer water

Wateroverlast in de tuin en de kruipruimte kan het beste aan de bron worden aangepakt: dus bij de inrichting. Zorg dat er voldoende onverharde grond overblijft om regenwater te kunnen opnemen. Een vuistregel hiervoor is: 70% onverharde grond, 30% verharding.

Ideaal is natuurlijk om in een lager gelegen deel van de tuin een wateropvang te maken. Dit kan een vijver zijn, maar ook een laagte in het (ruige) gras. In natte perioden kan het water hierheen stromen of hierheen geleid worden, om vervolgens langzaam in de bodem weg te zakken. Deze methode is vooral geschikt voor grotere terreinen en tuinen. Gelukkig zijn er ook veel oplossingen die voor alle locaties toepasbaar zijn:

Mogelijke oplossingen in kleinere tuinen

  • Zorg voor groene daken. Dit vormt een buffer zodat niet al het regenwater meteen de tuin in stroomt.  Ook op een kleine berging kan beplanting worden aangebracht.
  • Bewerk de bodem voldoende diep vóór de inrichting van de tuin.  Een ondiepe storende laag kan zo verwijderd worden en veel toekomstige problemen voorkomen.
  • Breng in of langs de verharding afvoergoten of stalputjes aan. Deze kunnen met een pompsysteem worden aangesloten op de hoofdleiding van de hemelwaterafvoer. Beter nog is om dit water te leiden naar een infiltratiekoffer, vijver of sloot, om het riool te ontlasten
  • Zorg dat de verharding altijd een afschot heeft van het pand af. Mocht er ondanks een goed afschot toch veel water vanuit de tuin tegen het huis stromen en in de kruipruimte komen, dan kan dit worden opgelost met een grindkoffer of een cunet met drainerend zand vóór de gevel. Zonodig kan dit gecombineerd worden met een drainage en pompsysteem.
  • De tuin kan voorzien worden van horizontale drainagebuizen, die worden aangesloten op een drainageput. Vanuit deze put wordt het overtollige water afgevoerd naar een infiltratiebak,  het riool of naar het oppervlaktewater in de buurt.
  • Een slecht doorlatende laag kan worden opgelost door het aanbrengen van een verticale drainage. De drainagebuizen of grindschachten gaan dwars door de storende laag heen en voeren het regenwater af naar de ondergrond

U ziet het: voor overtollig water zijn veel oplossingen te bedenken. In iedere situatie zal gekeken moeten worden welke oplossing hier het meest geschikt is. Heeft u hier nog vragen over? Neem gerust contact met ons op: info@hpg-hoveniers.nl. Of bel 0299-415205 / 0172-496000.

7 reacties op “Wat te doen tegen wateroverlast in de tuin of kruipruimte?”

  1. Van de heer B.V. ontvingen we de volgende vraag: de regenpijp van zijn huis loopt rechtstreeks de grond in. De kruipruimte wordt nat. Wat te doen?

    1. Vocht in de kruipruimte kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een hoge grondwaterstand. Ook kunnen de ventilatieroosters van de kruipruimte verstopt zitten. Zorg dat deze altijd open blijven, ook bij het aanpassen of verhogen van uw tuin.
      Verhardingen rond uw huis moeten altijd een afschot hebben van het huis af, anders leidt u het regenwater van uw tuin naar uw huis toe.
      Vervolgens de regenpijp. De meest eenvoudige oplossing is, om deze te laten uitkomen in een regenton. Heeft u meteen een voorraad water voor bijvoorbeeld uw waterplanten. U kunt de regenpijp ook leiden naar een laagte in de tuin, of naar een vijver. Deze laatste zal echter wel een overloop moeten hebben voor langdurige regenperioden.
      Afhankelijk van de grondsoort, kan verticale drainage in de laagte het water versneld afvoeren naar de ondergrond.
      Heeft u weinig ruimte beschikbaar, dan kunt u de regenpijp aansluiten op een kunststof infiltratiekrat, die u ongeveer 70 centimeter onder de grond aanbrengt. Via de infiltratiekrat wordt het regenwater vertraagt afgegeven aan de bodem. De onderkant van de krat moet wel boven de gemiddelde grondwaterstand zitten, anders heeft dit systeem niet het gewenste effect.

  2. Hoe het mogelijk is dat we het over het hoofd hebben gezien, weet ik niet. Maar, ons huis heeft géén afschot van het huis af. We zitten nu dus met drainageproblemen. We gaan aan de slag met drainagebuis richting drainageput. Wens ons geluk..

    https://www.irritech.nl/drainage/

  3. Dit is helaas een veel voorkomend probleem. Bij de aanleg van een tuin wordt vaak te weinig rekening gehouden met de afvoer van regenwater. Met alle gevolgen van dien… Meestal is het eenvoudig op te lossen door de verharding opnieuw te straten, en dan met een afschot in de gewenste richting. Succes ermee.

  4. Naar aanleiding van bovenstaand artikel heeft het Algemeen Dagblad ons geïnterviewed. Dit in het kader van een serie over toenemende wateroverlast in Nederland. Het AD wilde graag weten hoe mensen wateroverlast in hun tuin kunnen voorkomen.
    Het complete interview kunt u lezen op: http://www.ad.nl/alphen/mensen-zijn-druk-en-hebben-geen-tijd-of-zin-om-veel-in-de-tuin-te-werken~a6ed0a26/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

  5. Ik woon in almere en bij hevige regen val word de vloer van mijn schuur nat de schuur is van hout en ligt lager dan het huis de tuin achter waar de schuur ligt is dus zo.n 15 cm lager wat kan ik hier aan doen

    1. Bedankt voor uw vraag. De voor u meest geschikte oplossing is afhankelijk van de ruimte die u heeft en van het budget dat u eraan wilt spenderen. Zoals u hierboven kunt lezen, zijn er diverse opties:
      – een ander deel van de tuin verlagen of hier een vijver aanleggen, zodat het water daarheen kan stromen
      – rondom de schuur afvoergoten plaatsen
      – bij de schuur een infiltratiekoffer plaatsen
      – de tuin draineren
      – de tuin inclusief schuur ophogen.

      Veel succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Link to Contact Page